Faydalı Bilgiler

Olgunlaşma Suresi: Hava koşullarına bağlıdır. Erkencilik hakkında konuşurken diğer çeşitler ile karşılaştırırız.

Kavun

Erkencilik

Dönüm Başına Bitki

Yaren

Erken

800

Sarıca

Erken

700

Dilber

Orta

700

Balhan

Orta

700

Sürmeli

Orta

650

Buğra

Orta

650

Sinem

Geç

600

 

Sıra arasındaki mesafe: 160-200 cm
Sıra üzerinde bitkilerin mesafesi: 70-100 cm

Kavun ve karpuz Çimlenme sıcaklığı 15-25 derecedir. 13-15 derece altında çimlenme ile ilgili sorunlar olabilir. O sebeple erken ekimde fide ekimi, geç ekimlerde tohum ekimi uygundur. Meyve olgunlaşması için 25-32 derece Celcius iyidir. Meyve olgunlaşmasından 15 ila 20 gün önce su azaltılır veya tamamen kesilir. Çok fazla su verilirse, şeker oranı düşük olur , yola ve beklemeye dayanım azalır.35 Celcius derecenin üstünde meyveler yanar. Bu nedenle, sıcak yerlerde ekim erken yapılmalı ve sıcak olmadan önce hasat tamamlanmalıdır.Bitki iyi gelişir ve meyveyi örtüyorsa yanmadan dolayı meydana gelen hasar daha az olacaktır. Bitkiyinin iyi örtmesi çeşit özelliğidir ve bitkinin büyüme mevsimi boyunca sulanması ve gübrelenmesi ile doğrudan ilgilidir.

 

KABAK

Drenajı iyi, organik maddece zengin, su tutma kapasitesi yüksek toprakları tercih eder. Toprak sıcaklığı düşük olduğu zaman tohum ekiminde çıkışlarda azalma olabilir. Bu yüzden toprak sıcaklığının 15 C nin altında olduğu zaman fide dikimi, 15 C nin üstünde olduğu zaman tohum ekimi önerilir. Genelde sıra üzeri 60-70cm, sıra arası 100-130 cm'dir. Damlama sulama tavsiye edilir.

Gübreleme: İyi bir gübreleme programı için toprak analizi yapılmalıdır. Genelde ekimden önce 200kg/ha Di Ammonnium Phosphate (18-46-0) verilir. Bitki büyüme döneminde azotça zengin gübreleme yapılmalıdır. Bitki meyve vermeye başladığında dengeli gübreleme yapılır.

 

KAVUN

Kavun ağır, killi topraklardan hoşlanmaz. PH 6-8 arasında olmalıdır. Su tutma kapasitesi yüksek, drenajı iyi olan topraklarda tercih edilmelidir. Toprak sıcaklığı düşük olduğu zaman tohum ekiminde çıkışlarda azalma olabilir. Bu yüzden toprak sıcaklığının 15 C nin altında olduğu zaman fide dikimi, 15 C nin üstünde olduğu zaman tohum ekimi önerilir. Genelde sıra üzeri 70-90 cm, sıra arası 170-200 cm olarak ekilir. Erkenci ve fazla büyümeyen çeşitlerde çiftçinin tecrübesine göre sıra arası ve sıra üzeri mesafe daha dar tutulabilir. Sırta ekim yapılması, damlama sulama sisteminin kullanılması ve sırtın üzerine şeffaf polietilen malç yapılması tavsiye edilir. Sırta ekimde toprak iyi havalanırsa fazla su hasarı olmaz. Damlama sulama kullanıldığında az su ve az gübre kullanılır. Yabancı ot mücadelesi kolaylaşır. Toprak suyunu kaybetmeyip ısındığı için bitki daha hızlı büyür ve erkencilik sağlanır.

Gübreleme:  İyi bir gübreleme programı için toprak analizi yapılmalıdır. Genelde ekimden önce 200-300kg/ha Di Ammonnium Phosphate (18-46-0) verilir. Bitki büyüme döneminde azotça zengin gübreleme yapılmalıdır. Çiçek açma döneminde ; çiçek sayısı  ve tutumunu artırmak için fosforca zengin gübreleme yapılmalıdır. Meyve büyütme ve meyve olum döneminde potasyumca zengin gübreleme yapılır.

Sulama: İklim şartlarına ve toprak özelliklerine göre susuz yetiştirme yapılabileceği gibi, az veya çok sulamada yapılabilir. Damlama sisteminde sık ve az sulama yapılmaktadır. Kavun karpuza göre daha az su ister.

 

KARPUZ

Karpuz organik maddesi bol, kumlu, kumlu tınlı toprakları sever. Kavuna göre hafif asitli toprağa daha iyi dayanır. Fakat alkaliye doğru giderse gelişmesi zayıflar.Toprak sıcaklığı düşük olduğu zaman tohum ekiminde çıkışlarda azalma olabilir. Bu yüzden toprak sıcaklığının 15 C nin altında olduğu zaman fide dikimi, 15 C nin üstünde olduğu zaman tohum ekimi önerilir. Genelde sıra üzeri 70-90 cm, sıra arası 170-200 cm olarak ekilir. Erkenci çeşitlerde ve büyüme döneminde gece ısısı düşük olan yerlerde bitki az büyüdüğü için sıra üzeri aralığı 50-60 cm'e düşürülebilir.

Sırta ekim yapılması, damlama sulama sisteminin kullanılması ve sırtın üzerine şeffaf polietilen malç yapılması tavsiye edilir. Sırta ekimde toprak iyi havalanırsa fazla su hasarı olmaz. Damlama sulama kullanıldığında az su ve az gübre kullanılır. Yabancı ot mücadelesi kolaylaşır. Toprak suyunu kaybetmeyip ısındığı için bitki daha hızlı büyür ve erkencilik sağlanır.

Gübreleme: Karpuz oldukça fazla gübre istemektedir. İyi bir gübreleme programı için toprak analizi yapılmalıdır. Genelde ekimden önce 200-300kg/ha Di Ammonnium Phosphate (18-46-0) verilir. Bitki büyüme döneminde azotça zengin gübreleme yapılmalıdır. Çiçek açma döneminde ; çiçek sayısı  ve tutumunu artırmak için fosforca zengin gübreleme yapılmalıdır. Meyve büyütme ve meyve olum döneminde potasyumca zengin gübreleme yapılır.

Sulama: İklim şartlarına ve toprak özelliklerine göre susuz yetiştirme yapılabileceği gibi, az veya çok sulamada yapılabilir. Damlama sisteminde sık ve az sulama yapılmaktadır. Kavun karpuza göre daha az su ister.

 

Not: Verilen bilgiler eğitici amaçlı olmakla birlikte yetiştirici kendi bilgisi ve tecrübesi ile hareket etmelidir. Verim Ziraat Ltd. Şti. doğacak sorunlardan hiç bir şekilde sorumlu tutulamaz.